Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το 1931, ο Αθανάσιος Χατζόπουλος, ένα από τα επτά παιδιά του Ανατολικοθρακιώτη πρόσφυγα στη Θεσσαλονίκη Λευτέρη Χατζόπουλου, αποφασίζει να αφήσει τη διαχείριση του οικογενειακού αρτοποιείου στα μεγαλύτερα αδέλφια του και κατεβαίνει στην Πλατεία Εμπορίου για να χαράξει τη δική του επαγγελματική πορεία στην παραγωγή χαρτοσακούλας… Αυτό ήταν το έναυσμα που έθεσε τις βάσεις για να εξελιχτεί ανά τις δεκαετίες η Α. ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. στη σύγχρονη βιομηχανία συσκευασίας που είναι σήμερα. Έπειτα από 90 χρόνια επιτυχημένης πορείας, συνεχίζουμε να εξελισσόμαστε με υπευθυνότητα, αφοσίωση και πάθος για τελειότητα στην εύκαμπτη συσκευασία. 

1931 | Ίδρυση της εταιρείας
1961 | Μεταφορά εγκαταστάσεων
1975 | Μετατροπή της επιχείρησης σε Ανώνυμη Εταιρία
1981 | Είσοδος στην αγορά της εύκαμπτης συσκευασίας
1992 | Ο ηγέτης του κλάδου ξεκινά την εξαγωγική δραστηριότητα
1997 | Επέκταση με νέο εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη
2006 | Ανάπτυξη νέων, καινοτόμων εφαρμογών
2008 | Επέκταση με νέα μονάδα παραγωγής στο Καλοχώρι
2014 | Επένδυση σε γραμμή χάραξης κυλίνδρων
2015 | Επέκταση παραγωγικής δυναμικότητας
2016 | Εισαγωγή τεχνολογίας εκτύπωσης Full-HD Flexo
2018 | Πράσινες Λύσεις Εύκαμπτης Συσκευασίας
2019 | Νέα Έδρα

1931 | Ίδρυση της εταιρείας

Ίδρυση της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη

 

Το 1931, ο Αθανάσιος Χατζόπουλος, ένα από τα επτά παιδιά του Ανατολικοθρακιώτη πρόσφυγα στη Θεσσαλονίκη Λευτέρη Χατζόπουλου, αποφασίζει να αφήσει τη διαχείριση του οικογενειακού αρτοποιείου στα μεγαλύτερα αδέλφια του και κατεβαίνει στην Πλατεία Εμπορίου για να γράψει το δικό του επαγγελματικό σενάριο.

Στην περιοχή εκείνη, πάνω από το λιμάνι όπου συνωστίζονταν όλα τα επαγγέλματα, από μεγάλα εμπορικά καταστήματα μέχρι μικροί πάγκοι πεζοδρομίου, σύχναζε σε ένα μπουφέ (καφέ) των τριών τραπεζιών μέσα σε μία στοά που ένωνε την Αγίου Μηνά με την Κατούνη. Εκεί, μέσα στη Στοά, ακριβώς απέναντι από το καφέ, του κέντρισε το ενδιαφέρον μια στημένη δουλειά ενός Εβραίου επιχειρηματία με τρία άτομα προσωπικό, που έφτιαχναν χαρτοσακούλες από παλιά περιοδικά και εφημερίδες για τα μπακάλικα και τα μανάβικα. Τα υλικά που χρησιμοποιούσαν ήταν δύο: διάφορα χαρτιά (ό,τι βρισκόταν διαθέσιμο) και αλευρόκολλα που με μία βούρτσα αλείφανε τα μέρη που κολλούσαν για να διαμορφωθεί η χαρτοσακούλα.

Το αλεύρι και τα μυστικά του τα ήξερε καλά, άρα του έμενε μόνο το χαρτί και οι ποιότητές του. Δεν δίστασε, έψαξε για στέγη στη γύρω περιοχή και βρήκε ένα μαγαζάκι ελεύθερο στην Εδέσσης 5. Δεν ακολούθησε τη συνταγή του Εβραίου ως προς το τι χαρτί θα χρησιμοποιούσε. Αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει παλιά χαρτιά από περιοδικά και εφημερίδες. Οι χαρτοσακούλες του θα ήταν από καθαρό χαρτί, αγορασμένο από κάποια χαρτοποιία της εποχής εκείνης.

Αυτή ήταν και η καινοτομία του που τον έκανε να ξεχωρίσει και εν συνεχεία να διακριθεί στον κλάδο του, θέτοντας τις βάσεις για να εξελιχτεί ανά τις δεκαετίες η Α. ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. στη βιομηχανία συσκευασίας που είναι σήμερα.

1961 | Μεταφορά εγκαταστάσεων

Μεταφορά εγκαταστάσεων

 

Η εταιρεία μεταφέρει τις δραστηριότητές της σε εργοστάσιο στην 26ης Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη, εξοπλισμένο με αυτόματες μηχανές σακουλοποίησης.

1975 | Μετατροπή της επιχείρησης σε Ανώνυμη Εταιρία

Μετατροπή σε Α. Χατζόπουλος Α.Ε.

 

Η εταιρία μετατρέπεται σε Ανώνυμη και παίρνει την επωνυμία του ιδρυτή της. Αυτή την εποχή καλύπτει το 70% των αναγκών της αγοράς της Βόρειας Ελλάδας.

1981 | Είσοδος στην αγορά της εύκαμπτης συσκευασίας

Είσοδος στην αγορά της εύκαμπτης συσκευασίας

 

Έτος – ορόσημο για τη μελλοντική εξέλιξη της Α. Χατζόπουλος Α.Ε., η οποία είχε ήδη καθιερωθεί ως ηγέτης της αγοράς στον κλάδο της χάρτινης συσκευασίας τροφίμων στην Ελλάδα. Νέες τεχνολογίες και υλικά στον κλάδο διαμορφώνουν μια νέα εποχή πλέον για τη βιομηχανία συσκευασίας. Η εταιρεία παίρνει την τολμηρή απόφαση να εισέλθει στην αγορά της εύκαμπτης συσκευασίας και προχωρά σε μια σειρά νέων επενδύσεων για τη ριζική αναδιοργάνωσή της.

1992 | Ο ηγέτης του κλάδου ξεκινά την εξαγωγική δραστηριότητα

Έναρξη εξαγωγικής δραστηριότητας

 

Η εταιρεία κατακτά την ηγετική θέση στον κλάδο στην εγχώρια αγορά εύκαμπτης συσκευασίας, προμηθεύοντας μεταξύ άλλων πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, και ξεκινά να πραγματοποιεί τις πρώτες της εξαγωγές, ξεκινώντας από τις γειτονικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

1997 | Επέκταση με νέο εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη

Κατασκευή δεύτερης παραγωγικής μονάδας στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης

 

Τίθεται σε λειτουργία το δεύτερο υπερσύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής της εταιρείας στη βιομηχανική ζώνη του Καλοχωρίου στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης. Το εργοστάσιο είναι εξοπλισμένο με νέες μηχανές εκτύπωσης φλεξογραφίας και λαμιναρίσματος triplex-in-line. Πλέον η εταιρεία απασχολεί πάνω από 100 άτομα, έχει επεκτείνει τις εξαγωγικές της δραστηριότητες σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και εφαρμόζει Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9001.

2006 | Ανάπτυξη νέων, καινοτόμων εφαρμογών

Ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών συσκευασίας

 

Η εταιρεία, πιστοποιημένη πλέον κατά BRC/IoP και ISO 14001, συνεχίζει δυναμικά την πορεία ανάπτυξής της στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με σαφή εστίαση στα εύκαμπτα υλικά συσκευασίας με προστιθέμενη αξία, η Α. Χατζόπουλος Α.Ε. λανσάρει τη νέα τεχνολογία X-Laser Cut: ελεγχόμενη διάτρηση υλικών συσκευασίας με laser για εύκολο άνοιγμα, την καινοτόμο εφαρμογή Χ-code: εκτύπωση μοναδικών προωθητικών κωδικών ανά συσκευασία και την νέα σειρά εφαρμογών retort: υλικών συσκευασίας κατάλληλων για αποστείρωση / παστερίωση.

2008 | Επέκταση με νέα μονάδα παραγωγής στο Καλοχώρι

Επέκταση παραγωγικής δυναμικότητας με νέα μονάδα στο Καλοχώρι

 

Η Α. Χατζόπουλος Α.Ε. εγκαινιάζει το νέο εργοστάσιο παραγωγής της στο Καλοχώρι, επιφάνειας 20.000 m2: μια επένδυση συνολικού ύψους 25 εκ. €. Έχοντας ως γνώμονα την περιβαλλοντική υπευθυνότητα, η εταιρεία εισάγει πράσινες μεθόδους παραγωγής, με την εγκατάσταση μονάδας για την ανάκτηση και την επαναχρησιμοποίηση των διαλυτών στο εργοστάσιό της.

2014 | Επένδυση σε γραμμή χάραξης κυλίνδρων

Επένδυση σε γραμμή χάραξης κυλίνδρων βαθυτυπίας

 

Η εταιρεία εγκαθιστά νέα γραμμή εγχάραξης κυλίνδρων βαθυτυπίας, με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών που παρέχει. Η όλη διαδικασία εγχάραξης κυλίνδρων είναι πλήρως αυτοματοποιημένη με τη χρήση εξειδικευμένου λογισμικού και ενός ρομποτικού συστήματος που περιορίζει την ανθρώπινη παρεμβολή στο ελάχιστο.

2015 | Επέκταση παραγωγικής δυναμικότητας

Επέκταση παραγωγικής δυναμικότητας

 

Η εταιρεία θέτει ένα μακροπρόθεσμο πλάνο για μια σειρά στοχευμένων επενδύσεων για την περαιτέρω αναβάθμιση του εξοπλισμού της και την επέκταση της παραγωγικής της δυναμικότητας. Τα δύο εργοστάσια παραγωγής της λειτουργούν πλέον ως ανεξάρτητες μονάδες, εξοπλισμένες με καινούρια μηχανήματα για κάθε βήμα της παραγωγικής διαδικασίας, από την εκτύπωση μέχρι την τελική κοπή των ρολών συσκευασίας.

2016 | Εισαγωγή τεχνολογίας εκτύπωσης Full-HD Flexo

Εισαγωγή τεχνολογίας εκτύπωσης Full-HD Flexo

 

Η εταιρεία αναβαθμίζει εκ νέου τα πρότυπα ποιότητας που υιοθετεί, λανσάροντας την τεχνολογία εκτύπωσης Full-HD Flexo, πιστοποιημένη από την ESKO. Το νέο σύστημα παρέχει τη δυνατότητα για εκτυπώσεις ακόμη πιο υψηλής ευκρίνειας, προσφέροντας εξαιρετική ποιότητα εκτύπωσης που «συναγωνίζεται» τη βαθυτυπία.

2018 | Πράσινες Λύσεις Εύκαμπτης Συσκευασίας

Σχεδιασμός καινοτόμων λύσεων συσκευασίας προς ανακύκλωση

 

Προβλέποντας την τάση για βιωσιμότητα στη συσκευασία, η εταιρεία αναπτύσσει μια νέα γενιά λύσεων εύκαμπτης συσκευασίας, με την ονομασία «X-CYCLE», που έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι κατάλληλες προς ανακύκλωση.

2019 | Νέα Έδρα

Μεταφορά Έδρας στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης

 

Η εταιρεία εγκαινιάζει τη νέα της Έδρα στη Θεσσαλονίκη. Ο χώρος των νέων, σύγχρονων γραφείων είναι συνολικής επιφάνειας 1.500m2 και επικοινωνεί άμεσα με το εργοστάσιο βαθυτυπίας στο Καλοχώρι, διευκολύνει τη λειτουργικότητα, την παραγωγικότητα και τη συνεργασία μεταξύ τμημάτων.